Opkomst 3-MMC

9 november 2020

3-MMC is een drug die steeds vaker op duikt in Nederland. Andere namen ervoor zijn Miauw-Miauw, poes of Mefedron. Veel drugs hebben een plantaardige oorsprong, zo wordt opium bijvoorbeeld gewonnen uit de papaverplant. Doordat het chemici is gelukt om werkzame stoffen te isoleren kan de moleculaire structuur veranderd worden. Daardoor wordt de verboden werkzame stof anders en is het niet meer verboden. Het gevolg is een zogenaamde designer drug, zoals 3-MMC.Omdat de stof niet meer verboden is zijn ze legaal verkrijgbaar. Volgens een anonieme gebruiker kost een gram €25,- waardoor het vergelijkbaar is met de prijs van Ketamine (€29,- per gram).

Effecten

Omdat er weinig bekend is over designer drugs zijn de effecten ook niet duidelijk. Volgens Jellinek voelen gebruikers zich alert, euforisch, energiek, zelfvertrouwder en hebben ze de behoefte om meer contact te maken. Aan de andere kant zijn er ook een aantal bijwerkingen bekend, zoals; hoofdpijn, verwarring, misselijkheid, angst, paranoïde gemoedstoestand en craving.

Experts die de drug onderzoeken verwachten naast alle bovenstaande effecten ook nog een aantal effecten op korte en lange termijn.

Korte termijn
Lange termijn
Angst  Verslaving
Paniek  Verminderd reukvermogen
Overhitting Chronische verkoudheid
Uitdroging  Regelmatig bloedneuzen
Epileptische aanvallen  Gewichtsverliezen 
Beschadigd neusvlies  Gebitschade
Paars/groen verkleurde Ledematen  Hart- en vaatziekten
Leverschade   
Hersenbloeding   
Hartstilstand  
Opwindingsdelier  
Psychose  
Serotonine syndroom  
Craving

Omdat een bijwerking van de drug craving is maakt het de drugs heel verslavend. Craving is namelijk het onbedwingbare gevoel hebben om bij te nemen. Hierdoor blijf je gebruiken en is het moeilijker om te stoppen terwijl je nog wat hebt liggen.