Online campagne ‘Check nu je date!' waarschuwt voor oplichters

28 december 2021

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is de online campagne ‘Check nu je date!’ gestart, samen met Match Group, de Online Dating Association, de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en gemeente Amsterdam.

Check je date

De campagne richt zich op Nederlandse online daters. Slachtoffers vertellen in drie verschillende podcasts hoe geraffineerd oplichters te werk gaan. Bij online datingfraude word je opgelicht door iemand die je hebt leren kennen op een datingsite, website, sociale media of online game. Geld vragen en niet willen (video)bellen zijn belangrijke signalen.

Naast de soms financiële schade waren de emotionele gevolgen voor alle drie de slachtoffers groot. Ze schaamden zich en hadden moeite om anderen weer te vertrouwen.

Experts van Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland geven tips hoe je online oplichters kan herkennen en hoe je jouw date kan checken.

Signalen datingfraude

Bij online datingfraude word je opgelicht door iemand die je hebt leren kennen op een datingsite, website, sociale media of online game. Mila Cassée, adviseur van het CCV: “Naast geld vragen, zijn overladen met liefde en niet willen (video)bellen ook signalen om alert op te zijn. Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel voor juridische en psychische hulp Slachtofferhulp Nederland in.”

Check nu je date!

De campagne ‘Check nu je date!’ richt zich op Nederlandse online daters. Slachtoffers vertellen in drie verschillende podcasts hoe geraffineerd oplichters te werk gaan. Experts van Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland geven tips hoe je online oplichters kan herkennen en hoe je jouw date kan checken. Want hoe weet je of jouw relatie echt is:

Publiciteit

Op de datingplatforms is het in de (koude) wintermaanden altijd drukker. Match Group toont daarom van 28 december tot en met 28 februari de campagne op Tinder en Lexa om online daters te helpen signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen. In diezelfde periode zijn ook regelmatig advertenties op Facebook en Instagram te zien.

Podcasts luisteren

Heb jij te maken met datingfraude, wil je meer informatie over de campagne of de podcasts beluisteren? Kijk dan in het CCV-dossier datingfraude