Ondernemers Alert in Ootmarsum (gemeente Dinkelland)

25 april 2019

Op woensdag 24 april jl. was Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland te gast bij de gemeente Dinkelland, Stellingerwerf in Ootmarsum. KIEK UUT is ook in dit deel van Nederland het credo, dit buitengebied is aantrekkelijk, criminelen hebben er niets te zoeken. Burgemeester John Joosten heette de aanwezigen hartelijk welkom. Zijn gemeente werd eind vorig jaar nog opgeschrikt door de aanwezigheid van een drugslab in de Beatrixstraat in Denekamp. Op zijn last werd het pand voor 13 weken afgesloten (red.: zie onder, termijn loopt 21 mei af). De reacties in de straat waren veelzeggend: geen concrete aanwijzingen, maar wel onderbuikgevoelens dat er iets niet in de haak was.

Met ‘Je gaat het pas zien als je door hebt’ nam Anton Jansen, manager PVO het woord over, waarna Roy Verheij de zaal uit eigen ervaring vertelde hoe hij slachtoffer was geworden van ondermijning, hoewel altijd in de veronderstelling juist te handelen. ‘KIEK UUT’, zei hij. ‘het kan iedereen overkomen.’  Zijn verhaal was een perfecte introductie voor Joyce van Tuyl van de Rabobank. Zij vertelde in een boeiende sessie wat haar bank allemaal doet om ondermijning op zo veel mogelijk vlakken tegen te gaan. Een imponerende blik achter de schermen over mankracht, energie en tijd die wordt gestoken om te voorkomen dat geld uit de onderwereld via financiële, fiscale en administratieve kanalen de bovenwereld inkomt. ‘Je raakt criminelen het hardst wanneer je aan hun geld komt en de Rabobank, maar ook andere financiële instellingen, zitten aan de voorkant. ‘Denk bijvoorbeeld aan het openen van een rekening, het kan niet zo zijn dat iemand die bij de ene bank wordt geweigerd, bij een andere instantie zomaar een rekening kan openen.’ 

Opmerkelijk: directeur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank pleitte vandaag in Trouw ervoor dat banken in de strijd tegen witwassen meer informatie moeten delen en samen transacties moeten controleren. Hij spreekt zelfs over een verplichting.

De aanwezige ondernemers konden zelf een kijkje nemen in de drugscontainer van bureau Drugszaken. Platform Veilig Ondernemen komt maandag 6 mei opnieuw naar Overijssel, wanneer bij BAVO in Albergen een Ondernemers Alert wordt gegeven voor ondernemers uit de gemeente Tubbergen.

Sluiting pand Dinkelland