NOS op 3 over gps-diefstallen bij boeren

9 augustus 2019

NOS op 3 maakt ging op zoek naar het verhaal achter de diefstal van gps-systemen bij Nederlandse boeren. De eerste meldingen dateren van zomer 2017 uit Zeeland. De trend is inmiddels landelijk. In de video komen o.a. een boer uit Reusel (Noord-Brabant) en een loonwerker uit Finsterwolde (Groningen) aan het woord. De landbouw vraagt om innovatie, veel boeren innoveren volop, maar krijgen hun intenties als een boemerang terug. Criminelen weten ook dat het bij de veelal geavanceerde apparatuur bij de boeren en hun eigendommen gaat om grote bedragen. Gps-apparatuur voor precisielandbouw kost al gauw 20.000 euro.

Het aantal diefstalclaims is dit jaar al bijna verdubbeld ten opzichte van 2018: van 87 naar 146. Veel boeren krijgen bovendien te maken met ongewenst bezoek op hun erven. De politie doet inmiddels onderzoek naar de aangiften.

De specifieke bezoeken, bedreigingen en diefstallen tonen eens te meer dat de zorg voor een veilig buitengebied aandacht verdient. De landbouwsector vervult een cruciale rol in onze voedselketen. Ogen en oren van meer dan alleen politie, gemeenten en Openbaar Ministerie zijn nodig om het buitengebied veilig te houden en ondermijning met alle middelen te lijf te gaan.

Onderstaand is het volledige item van NOS op 3 te bekijken.  

(De foto is van John Deere, dient slechts ter illustratie)

Nieuwe Oogst maakt eveneens melding van de reportage onder de titel 'Boeren steeds vaker bestolen'