Nieuwe website over georganiseerde misdaad

20 oktober 2022

Een groot aantal overheidsorganisaties heeft zich verenigd in een breed offensief tegen de georganiseerde misdaad met de lancering van de website: www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl. Een nieuwe website met verhalen, feiten en cijfers die meer vertelt over de aanpak die de organisaties voor ogen staat.

Verhalen uit de praktijk 

De nieuwe website richt zich op professionals in het veiligheidsdomein, burgers en ondernemers. De georganiseerde misdaad nestelt zich steeds meer in de maatschappij door de toename van ondermijning, de verwevenheid van boven- en onderwereld. Georganiseerde misdaad heeft impact op de veiligheid en leefbaarheid van de hele samenleving. Op de nieuwe website wordt  verteld welke signalen je kunt herkennen en welke actie je kunt ondernemen.

Georganiseerde misdaad is vaak minder zichtbaar, maar wel dichtbij:

  • een wietplantage verstopt in een schuur
  • cocaïne die tussen de lading in een vrachtwagen wordt vervoerd
  • crimineel geld dat wordt witgewassen.

Criminelen maken daarbij misbruik van onze open economie. De gevolgen zijn voelbaar in onze steden, dorpen, straten en zelfs op de werkvloer. De aanpak van georganiseerde misdaad moet versterkt worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt in die aanpak samen met een groot aantal organisaties:

  • Politie en het OM treden hard op tegen zware criminelen
  • Douane en Belastingdienst voeren intensieve controles uit
  • Wijkteams en scholen doen er alles aan om kwetsbare jongeren op het rechte pad te houden.

Het kabinet heeft besloten dat de aanpak van georganiseerde misdaad versterkt moet worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat betrokken partijen elkaar meer gaan versterken, op www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl staat meer informatie.

De PVO’s in Nederland richten zich in de bestrijding van ondermijning op samenwerking met private partijen. Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland is het startpunt voor Publiek-Private Samenwerking in de provincies Gelderland en Overijssel.