Nieuwe afhandeling aangifte winkeldiefstal

18 maart 2021

De politie start 6 april met een nieuwe methode van afhandeling first offenders winkeldiefstallen en internetaangifte. De voorbije maanden heeft onder de noemer ‘betekenisvolle afhandeling van winkeldiefstal voor meerderjarige first offenders’ een succesvolle pilot plaatsgevonden. 

Internetaangifte winkeldiefstal

 

De nieuwe methode levert voordelen op voor zowel winkeliers als de politie. Het hele proces is gebruikersvriendelijker en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling.

Wijzigingen

De nieuwe methode brengt voor de winkelier twee belangrijke wijzigingen met zich mee:

  • aangifte kan digitaal worden gedaan (ook via smartphone) op www.politie.nl/winkeldiefstal
  • meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarden) een reprimande krijgen.

Meer informatie over de nieuwe manier van werken is te vinden in een overzichtelijke infosheet (klik hier). Wil je weten hoe de praktijk werkt, bekijk dan het instructiefilmpje. (N.B.: het betreft hier een nagespeelde situatie, waarin de verdachte medewerking verleent, maar dat is niet altijd het geval). 

De nieuwe methode komt als vervanging van de huidige systeem waarmee meldingen en aangiftes worden afgehandeld. De pilot is uitgevoerd in Publiek-Private Samenwerking met politie, Openbaar Ministerie en meerdere winkeliers(verenigingen).

Maak account aan

Maak alvast een account aan op de site van de politie. Lees voor hulp en tips voor het aanmaken van een account deze instructiekaart.

Is sprake van heterdaad? Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844. De SODA-afhandeling blijft, ook in geval van een reprimande, bestaan, net als de mogelijkheid een winkelverbod op te leggen.