Nationaal plan van aanpak witwassen

2 juli 2019

De ministers Wopke Hoekstra en Ferdinand Grapperhaus hebben een plan van aanpak tegen witwassen naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste punten in het voorstel:

  • verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro
  • inzet op afschaffing van het 500 euro biljet
  • het weren van ongebruikelijke klanten door banken
  • Europese toezichthouder.

De voorstellen zijn bedoeld om het de georganiseerde misdaad en criminelen moeilijker te maken het financiële stelsel te gebruiken voor witwassen. Volgens schattingen wordt in Nederland jaarlijks voor meer dan 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen, geld dat hoofdzakelijk afkomstig is uit drugscriminaliteit en fraude, merendeels ook nog weer afkomstig uit het buitenland.

De maatregelen zijn nodig om naast de bestaande regels het voor criminelen lastiger te maken geld wit te wassen. Wopke Hoekstra, minister van Financien: ‘Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector  en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.’

Minister Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid: ‘Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen’.

Plan van Aanpak tegen witwassen

Het voorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd kan worden gedownload op de site van de Rijksoverheid.

De landelijke media besteedden uitgebreid aan de voorstellen, minister Wopke Hoekstra maakte zijn opwachting in Pauw. (vanaf minuut 19:58)