Meppel sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

4 november 2022

De gemeente Meppel gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Richard Korteland en Axel van Pel van het meldpunt hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Meppel ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in de gemeente Meppel van Meld Misdaad Anoniem.

MeldMisdaadAnoniem Drugsmelding v2 

Het landelijke meldpunt geeft anonieme tips over criminaliteit in Meppel voortaan ook rechtstreeks door aan de gemeente. Wanneer een gemeente niet aangesloten is, dan wordt anonieme informatie alleen gedeeld met opsporingsdiensten als politie en justitie.

Meppel veilig

De samenwerking tussen Meppel en Meld Misdaad Anoniem vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de aanpak van (ondermijnende) criminaliteit. Een belangrijk onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. Burgemeester Richard Korteland op Meppel.nl: “We wonen met bijna 35 duizend mensen in Meppel. Dat zijn héél veel ogen en oren die ons van waardevolle informatie kunnen voorzien als het gaat om het bestrijden van criminaliteit. Melden is soms moeilijk, dat is wat ik én de politie uit de samenleving verneemt. Meld Misdaad Anoniem maakt melden laagdrempeliger, omdat mensen zaken anoniem kunnen melden. Door als gemeente hierop aan te sluiten wordt onze informatiepositie vergroot en kunnen we beter acteren op wat er in de gemeente speelt. Op die manier kan iedereen bijdragen aan een veilig Meppel. Maak er gebruik van. ”

Melder blijft buiten beeld

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem kan iedereen een melding doen over bijvoorbeeld hennepteelt, de productie en handel van synthetische drugs, illegale prostitutie, fraude of onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Axel van Pel: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.