Meld Misdaad Anoniem leidt nieuwe campagne tegen misbruik vastgoed

20 juni 2022

Een nieuwe campagne in meer dan 30 gemeenten moet meer misstanden in de vastgoedbranche aan het licht brengen. De deelnemende gemeenten willen een halt toeroepen aan criminele activiteiten zoals hennepkwekerijen in woningen, geheime wapenopslag in bedrijfspanden of illegale prostitutie in lege kantoren.

Campagne Vastgoed

Meld Misdaad Anoniem (M.) leidt de campagne. De initiatiefnemers zijn van mening dat vastgoed regelmatig wordt misbruikt voor criminele doeleinden, mede mogelijk gemaakt dankzij de hulp van mensen die binnen de vastgoedsector hand- en spandiensten aan criminelen verlenen. Volgens de gemeenten leidt dit tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft het ook impact op de branche zelf.

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs raken soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren, zoals ongebruikelijke betalingen, vervalste documenten en schijnconstructies. Meld Misdaad Anoniem biedt een veilige plek via 0800-7000 om dit soort signalen te melden.

Meld Misdaad Anoniem en de gemeenten werken actief met de sector samen door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en wordt de drempel verlaagd om vermoedens van criminaliteit te melden.

De burgemeesters benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. Het illegale gebruik van panden heeft impact op de leefbaarheid van buurten (onveilige gevoelens en intimidatie), creëert oneerlijke concurrentie, onveilige werksituaties en levert schade op aan panden. De gemeenten geven aan dat deze misstanden onacceptabel zijn en dat deze teruggedrongen moeten worden.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen onderdeel van de politie). Melden kan telefonisch via 0800-7000 en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, FIU-Nederland, RIEC en meer dan 30 gemeenten: Albrandswaard, Amsterdam, Alkmaar, Barendrecht, Bergen, Castricum, Den Helder, Deventer, Diemen, Dordrecht, Edam-Volendam, Goeree Overflakkee, Gooise Meren, Gorinchem, Heusden, Hilversum, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Olst-Wijhe, Oss, Papendrecht, Purmerend, Raalte, Tilburg, Utrecht, Velsen en Wijdemeren.