Leerlingen waarschuwen, het is nodig!

8 april 2022

Op 30 maart is er een les gegeven aan de leerlingen van het Candea college in Duiven over jongeren en activiteiten vanuit criminelen. Voordat de les begon kregen de leerlingen een videoboodschap van de burgemeesters van Duiven en Westervoort te zien. De burgemeesters zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in beide gemeenten.

Leerlingalert Candea

Niet alleen jongeren worden aangesproken, maar ook de ouders hebben hier een verantwoordelijkheid en worden hierbij betrokken. Deze lessen zijn speciaal ontworpen om te voorkomen dat jongeren de eerste stap in de criminaliteit zetten. Daarom krijgen leerlingen & studenten, hun docenten en ouders te zien hoe het er in de criminele wereld aan toe gaat, hoe te herkennen en hoe dan te handelen.

Vaak proberen criminelen voor hun activiteiten jongeren te gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn drugshandel of het witwassen van hun criminele geld. Een pakketje wegbrengen, bankrekening uitlenen of het bieden van geld voor seks zijn vragen die gesteld kunnen worden. Hier komen grote problemen van. “Dat overkomt mij niet”, zijn vaak woorden die geroepen worden. Maar pas op want deze criminelen zijn slim en gevaarlijk. Deze activiteiten gebeuren ook in de gemeenten Duiven en Westervoort. Burgemeester Arend van Hout: “Denk na, je toekomst is te belangrijk, zeg nee tegen voorstellen die je de criminaliteit inzuigen!”

Het is niet de bedoeling om een angstcultuur te creëren maar het is wel belangrijk om goed op te passen. Dit is waarom leerlingen deze les aangeboden krijgen. “Ik doe ook een beroep op ouders van scholieren.”, aldus burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven. “Praat er met uw zoon of dochter over. Maak het bespreekbaar. Onze jongeren zijn onze toekomst.”

(Bron: persbericht 1stroom)