Illegale sigarettenfabriek op bedrijventerrein De Mars

26 juni 2021

De gemeente Zutphen heeft in een gezamenlijke actie met de douane, politie, Omgevingsdienst Achterhoek en Liander een integrale controle uitgevoerd op bedrijventerrein De Mars in Zutphen. In totaal zijn circa twintig bedrijven bezocht waarbij vooral is gecontroleerd op grond van milieu- en bouwvoorschriften.

Bij de actie is een niet in werking zijnde, illegale sigarettenfabriek ontdekt met de faciliteiten om naar schatting tot één miljoen sigaretten per dag te kunnen fabriceren. De FIOD doet nader onderzoek. Daarnaast zijn in een aparte ruimte enkele bedden aangetroffen wat kan wijzen op uitbuiting van werknemers. Ook werden er drie van diefstal afkomstige voertuigen aangetroffen en in beslag genomen.

De controle was een initiatief van burgemeester Annemieke Vermeulen. Op de website van de gemeente Zutphen geeft zij een toelichting: ‘Ik vind het ontzettend belangrijk om de wat meer onzichtbare vormen van criminaliteit aan het daglicht te brengen. Er is in Zutphen geen plaats voor het uitbuiten van werknemers of het ontduiken van belastingen. Daarom ben ik heel tevreden met de acties die vandaag zijn uitgevoerd, een mooie samenwerking tussen deze organisaties. Zo maken we het voor onze ondernemers en voor heel Zutphen weer een beetje veiliger.’

De gemeente is van plan vaker deze controles uit te voeren, ook zonder aankondiging vooraf en hoopt op die manier malafide ondernemers of criminelen geen gelegenheid te bieden illegale activiteiten uit te voeren.