Gratis Phishing Test voor MKB

11 november 2020

Phishing is een veel voorkomende vorm van cybercrime. De diverse maatregelen tegen het coronacrisis hebben geleid tot een enorme toename van thuiswerken. Juist deze groep is onvoldoende voorbereid op de gevaren van phishing. De wifinetwerken die de thuiswerkers gebruiken in huishoudens en privé laptops zijn nauwelijks tot slecht beveiligd.PVO MKBPhishingtest 

Wat ook meespeelt is dat werknemers thuis minder alert zijn: de kinderen vragen om aandacht, de lunch staat klaar, de afwasmachine draait en het koffieapparaat pruttelt op de achtergrond.

De voorbije periode zijn per maand meer cyberaanvallen uitgevoerd dan in heel 2017 en 2018, zo blijkt uit onderzoekscijfers. En zeg niet dat het jou nooit zal overkomen: iedereen met een e-mailadres heft de kans om slachtoffer te worden van phishing. (Cyber-)criminelen spelen handig in op deze naïviteit en deinzen nergens voor terug. 

Digital Trust Center

Een kwart van de werknemers herkent niet wanneer sprake is van een phishing mail, er valt een wereld te winnen veel schade te voorkomen. Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt een MKB Phishing Test aan in samenwerking met politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) en alle PVO's die deel uitmaken van Platform Veilig Ondernemen (PVO)

MKB-bedrijven met 8 tot 250 medewerkers, die bovendien gebruik maken van een zakelijk e-mailadres kunnen aan de MKB Phishing Test meedoen. Een uitgebreide uitleg is te vinden op de site van digitaltrustcenter. Het inschrijven vindt plaats via de site van partner Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland:  https://www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest/.

De MKB Phishing Test zou doorgang vinden bij een minimaal aantal van 400 bedrijven. De teller staat inmiddels op circa 900, er is in totaal plek voor 1.000 ondernemingen. Aanmelden is gratis en kan tot en met 16 november. Vol is vol. 

Bijdrage: Vincent Leenders