Georganiseerde criminaliteit dichtbij in Scherpenzeel

15 februari 2019

Ruim 40 ondernemers bezochten donderdag 14 februari een informatieavond ‘Georganiseerde criminaliteit dichtbij’ in Partycentrum Boschzicht in Scherpenzeel. Deze Ondernemers Alert was georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de gemeente Scherpenzeel.

Het bijzondere aspect aan deze avond was dat de aanwezigen op de parkeerplaats een kijkje konden nemen in de ondermijningscontainer van drugszaken.nl, een onderneming van vader Johan en zoon John Warmerdam. In de ondermijningscontainer lieten beiden op een kleine 30 m2 zien wat er allemaal komt kijken bij de productie van hennep en synthetische drugs: illegale stroomaansluitingen, perlite korrels, een aantal magnetrons, chemicaliën, grote vaten zonder etiket, een grote teil met een soeplepel en een enorme garde voor de productie van cocaïne.

Voor de productie van hennep en drugs zijn maar liefst 53 facilitators in beeld, variërend van vastgoed-eigenaren tot transporteurs. Achtereenvolgens burgemeester Harry de Vries van Scherpenzeel, Hans Bakker van MKB Nederland en Roy Verhey, zelfstandig ondernemer en slachtoffer van ondermijning vertelden hun verhaal aan de belangstellenden.

Een belangrijk signaal dat allen afgaven was dat de georganiseerde criminaliteit veel dichterbij is dan wij denken, dat melden van activiteiten, waarvan je gevoelsmatig denkt ‘hier klopt iets niet’ een verantwoordelijkheid is van ons allemaal. Die schuur waar altijd maar bezoek komt midden in de nacht, een auto die dicht tegen een pand gaat staan, het dak van een woonhuis middenin de winter waarvan de dakpannen zichtbaar zijn, terwijl alle andere daken een sneeuwdeken hebben: #Jegaathetpaszienalsjehetdoorhebt. Melden kan bij Meld Misdaad Anoniem.

Omroep Gelderland en Algemeen Dagblad doen op hun website in woord en beeld verslag: http://bit.ly/2BCX46h resp. http://bit.ly/2EdzDlL.