Georganiseerde criminaliteit dichtbij in Brummen

10 april 2019

Een druk bezochte Buitengebied Alert in Brummen op maandagavond 8 april jl. in ’t Buurthuis in Leuvenheim. Anton Jansen, manager van PVO, begeleidde ruim 40 aanwezigen langs zichtbare en onzichtbare zaken die op ondermijning en georganiseerde criminaliteit kunnen wijzen. Na het openingswoord van burgemeester Alex van Hedel toonde Paul van der Weiden, adviseur van het CCV, de aanwezigen o.a. beelden van drugsafval, hennepkwekerijen, xtc-labs, dierenactivisme en afvoer van asbest. De onderwereld wordt in grote mate gefaciliteerd door de bovenwereld, van gebruikers van pilletjes tot het al dan niet vrijwillig beschikbaar stellen van ruimtes.

Een simpele rekensom leert dat de totale hennep- en drugsindustrie in Nederland goed moet zijn voor 30 miljard euro, verdeeld over de tien politieregio’s die ons land rijk is. Een enorm businessmodel, een wereld vol geld en geweld.

PVO Brummen KIEK UUT

Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem (M.) gaf inzicht in de werkwijze van deze stichting die het voor iedereen mogelijk maakt anoniem online of telefonisch melding te maken van verdachte omstandigheden. Zijn cijfers lieten zien dat M. een bijdrage heeft geleverd aan politie en justitie om een groot aantal misdrijven te kunnen oplossen.

Het lucratieve businessmodel is de ene kant van de medaille, de kostenkant is ook aanzienlijk en daarvan is duidelijk dat de samenleving ervoor opdraait: kosten voor opruiming van drugsafval in de natuur, schade aan ons drinkwater, maar ook de nazorg die aan mensen wordt geboden. Ellen Schleedoorn en Tilde Sieben van Tactus Verslavingszorg gaven een inkijk over hoe recidivisme te lijf wordt gegaan en mensen terzijde kunnen worden gestaan.

PVO t Buurthuis KIEK UUT