Gemeente Zutphen opent online Meldpunt Ondermijning

27 november 2022

De gemeente Zutphen heeft recent een Meldpunt Ondermijning geopend. Wanneer inwoners of ondernemers in hun buurt verdachte situaties tegenkomen, dan kunnen zij dat voortaan online melden.

 

Die melding kan bijvoorbeeld gaan over vermoedens van drugshandel, hennepkwekerijen, witwassen, mensenhandel, zorg- of vastgoedfraude. De gemeente Zutphen wil op deze manier ondermijnende criminaliteit beter kunnen bestrijden.

Burgemeester Annemieke Vermeulen op Zutphen.nl: “Ondermijning is lang niet altijd zichtbaar, maar het heeft wel grote gevolgen voor onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan overlast en verloedering op straat, drugshandel in de wijk of het uitbuiten van kwetsbare mensen in onze omgeving. Ik vind het belangrijk dat inwoners en ondernemers bij de gemeente een melding kunnen doen. Samen zorgen we ervoor dat we onze wijken veilig houden.”

Meldpunt belangrijk in aanpak ondermijning

Ondermijning is de verzamelterm die wordt gebruikt bij verschillende vormen van criminaliteit waarbij sprake is van de vermenging tussen boven- en onderwereld. De georganiseerde misdaad maakt gebruik van de (legale) faciliteiten en voorzieningen van bedrijven en overheden.

De opening van dit digitale meldpunt ondermijning is een belangrijke stap in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Een signaal kan klein lijken, maar verschillende kleine signalen kunnen samen een optelsom vormen en ondermijnende criminaliteit zichtbaar maken. Elk signaal kan de gemeente en de politie helpen om criminele activiteiten te stoppen.

Vertrouwelijke behandeling

Inwoners en ondernemers kunnen gemakkelijk online melding doen door middel van een online formulier op www.zutphen.nl/ondermijning. Bij elke melding die de gemeente ontvangt, wordt bekeken of meer signalen aanwezig zijn die wijzen op criminele activiteiten. En wat de gemeente of politie daarmee kan doen. Een melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Wilt u anoniem een melding maken? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Een melding maken kan natuurlijk ook bij de politie via 0900 8844 of 112.