Deventer, Olst-Wijhe en Raalte ontvangen eerste ster Veilig Buitengebied

5 september 2021

Boerenbedrijven en tuinders krijgen steeds vaker te maken met criminele activiteiten, zoals diefstal van diesel en kostbare landbouwmachines en dumping van chemisch afval. Hennepkwekerijen en druglabs steken steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal, al dan niet met gedwongen medewerking van de ondernemers.

KIEK UUT Veilig Buitengebied IJsselland Zuid v2

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) is in nauwe samenwerking met de elf gemeenten in IJsselland gestart met Veilig Buitengebied, Publiek-Private Samenwerking op structurele basis om het buitengebied veilig en leefbaar te maken, te houden. 

Intensieve samenwerking

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, politie, Veiligheidsregio IJsselland, Omgevingsdienst, Wildbeheereenheden, Waterschap, Sportvisserij en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt om te komen tot een plan van aanpak voor het buitengebied IJsselland Zuid.

Alle ogen en oren in het buitengebied worden daarbij ingezet: bewoners en ondernemers die via Whatsapp groepen verdachte situaties melden aan de politie, makelaars, jagers en boswachters. In de samenwerking Veilig Buitengebied zijn veel partijen betrokken. 

Certificering een feit

De eerste stappen zijn genomen en het samenwerkingsverband heeft de toets door certificeringinstantie Kiwa goed doorstaan. De certificering van buitengebied IJsselland Zuid is daarmee een feit en Deventer, Olst-Wijhe en Raalte ontvangen derhalve de eerste ster van Veilig Buitengebied. De uitreiking vindt plaats op woensdag 8 september in Zichtstal Pleegste aan de Hofmeijersweg 18 in Raalte.

Burgemeester Ron K├Ânig van Deventer zal in een toespraak aangeven wat de aanleiding is voor dit gezamenlijke project, Eren Balanan, Teamchef Basisteam IJsselland Zuid spreekt over het belang van samenwerken en ontwikkelingen in het buitengebied. Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem gaat dieper in op het belang van anoniem melden via zijn organisatie.