Cybercrime stijgt snel in Nederland

24 mei 2019

Financieel-economische criminaliteit komt bij Nederlandse organisaties vaker voor dan twee jaar geleden. PwC deed onderzoek en komt tot die conclusie in de Economic Crime Survey 2019. Dit jaar geeft 83% van de 875 ondervraagde experts aan dat hun organisatie in aanraking is gekomen met ‘enige vorm van financieel-economische criminaliteit: vijf van de zes bedrijven. Twee jaar geleden bedroeg het percentage nog 73%. De gemiddelde schade per gemeld incident bedraagt € 400.000,-.

De cijfers tonen aan dat de accountant en de externe audit vaak de ontdekker zijn van de gevallen: resp. 38% en 21%. In 34% van de gevallen kwam de criminaliteit puur toevallig aan het licht.

De snelst groeiende vorm van financieel-economische criminaliteit is cybercrime: een stijging van 34% naar 60%. De verklaring van PwC: ‘Door de toenemende digitalisering en hyperconnectiviteit zijn organisaties onderling steeds nauwer verbonden en in steeds grotere mate afhankelijk van datatechnologie. Hackers en (cyber)criminele organisaties worden slimmer en maken gebruik van geavanceerde methodes en technieken. Tegelijkertijd worden de opsporingssystemen intelligenter en doelmatiger.’

In samenwerking met NFIR organiseert PVO Cybercrime Alert avonden om ondernemers bewust te maken van de verschillende vormen van Cybercrime.

Nauwelijks data-analyse

Het percentage organisaties met een complianceprogramma is afgenomen van 32% naar 26%, naar alle waarschijnlijkheid ingegeven door de economische voorspoed, waardoor bedrijven weer kiezen voor ‘business as usual’. Van de respondenten gebruikt 25% data-analyse voor de opsporing van fraude, 14% overweegt dit in de toekomst te gaan doen. ‘PwC spreekt over “teleurstellende cijfers”. De hoeveelheid data die door organisaties stroomt is de laatste jaren enorm toegenomen en actie is vereist. De bewustwording rondom fraude schiet ernstig te kort. Het complete rapport van PwC is hier te downloaden.