Cybercrime Alert voor ondernemers Overbetuwe en Lingewaard

11 februari 2020

De gemeenten Overbetuwe en Lingewaard organiseerden maandag 10 februari voor ondernemers een informatiebijeenkomst Cybercrime Alert in Theater De Kik in Elst. De avond werd ingeleid door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Anton Jansen, manager van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.

Cybercrime Luc

Beiden schetsten de steeds grotere digitale component van criminaliteit. De circa 60 aanwezige ondernemers kregen vervolgens ruim een uur lang meer inzicht in verschillende vormen van cybercrime.

Gehackte autosleutels

De 20-jarige Luc Pluimakers, cyber security specialist bij Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR), gaf aan de hand van diverse voorbeelden informatie en een reeks aan eenvoudige tips om grotere problemen te voorkomen. Vaktermen als phishing, pentesten, ransomware, CEO-fraude en Twee-staps-authenticatie kwamen aan bod, ondersteund met concrete zaken als  antivirus software, veilige wachtwoorden, van gehackte autosleutels tot waterkokers die onderdeel uitmakend van the-internet-of-things (IOT) voor brandgevaar. Luc Pluimakers vroeg het de zaal recht op de man af: ‘Bij het sluiten van uw bedrijfspand, draait u de deur op slot en checkt u dat voor de zekerheid nog een keer. Doet u dat ook met het afsluiten van uw ICT-systeem?’ 

Inzetten op preventie

De bijeenkomst in De Kik kende een hoge attentiewaarde, getuige het grote aantal foto’s dat bij de diverse slides werd gemaakt en de relevante vragen die uit de zaal kwamen. Na afloop van de plenaire sessie konden de aanwezigen bij studenten die stage lopen bij NFIR, hun mobiele telefoon laten checken. De meest voorkomende aandachtspunten:

  • zijn er wachtwoorden gelekt?
  • instellen van de 2 Factor Authenticatie
  • veel spamberichten via de mail door niet-beveiligde website.

De avond Cybercrime Alert maakt onderdeel uit van een totaalpakket aan preventie tegen de georganiseerde misdaad dat de beide gemeenten aanbieden in samenwerking met PVO Oost-Nederland. Anton Jansen: ‘Binnen de politie is de verwachting dat het accent van criminele activiteiten de komende jaren explosief zal stijgen naar het digitale domein. Preventie is een belangrijk middel en voorkomt dat we straks op de digitale snelweg ook weer alle zeilen moeten bijzetten.’