Cybercrime Alert avond ondernemers Lingewaard en Overbetuwe

18 mei 2022

De Theaterkerk in Bemmel was dinsdagavond 17 mei goed gevuld met een groot aantal ondernemers uit Lingewaard en Overbetuwe. Op uitnodiging van beide gemeenten waren zij aanwezig bij een informatiebijeenkomst over Cybercrime. Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, cybercrimeteam politie-eenheid Oost-Nederland en BeveiligMij.nl verzorgden enkele presentaties. 

WhatsApp Image 2022 05 18 at 9.08.03 AM 3 

Burgemeester Nelly Kalfs van gemeente Lingewaard en burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van gemeente Overbetuwe heetten in een duopresentatie de ondernemers welkom met de boodschap dat cybercrime langzamerhand meer traditionele vormen van criminaliteit aan het verdringen is.

Cybercrimeteam Oost-Nederland 

Robert Weedage van het cybercrimeteam politie-eenheid Oost-Nederland toonde dat vervolgens aan de hand van zijn presentatie ondubbelzinnig aan. Cijfers, fenomenen, phishing, ransomware, een slachtofferverhaal, consequenties, maar ook de werkwijze van de politie rondom cybercriminaliteit. De rode draad: doe altijd aangifte. Robert mocht zich in het gezelschap verheugen van diverse collega’s.

Frank Mulder van BeveiligMij.nl startte zijn presentatie met een biecht over het feit dat hij zelf ook meerdere malen slachtoffer is geweest. Sterker nog, hij is ooit medeschuldig geweest aan de verspreiding van het ‘I love you-virus’ in Nederland. Die daad werd hem vergeven, hij reikte de ondernemers enkele praktische tips aan om in iedere geval niet meer in de valkuil van een phishing-mail te trappen, hoe een URL op echtheid te checken. De presentatie van BeveiligMij.nl is hier te downloaden.

De centrale presentatie was in handen van Carmen Cattier (PVO Oost-Nederland). Henk van Ee was namens Hogeschool Saxion in de zaal aanwezig met in zijn kielzog studenten van divers pluimage die vragen beantwoordden over veilige instellingen op de mobiele telefoon.