Criminelen: KIEK UUT

16 maart 2019

KIEK UUT klonk het zaterdag 16 maart krachtig in Borculo. Acht gemeenten in de Achterhoek hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring te starten met het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). De burgemeesters van Berkelland, Bronckhorst, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk, Montferland en Doetinchem gaan in samenwerking met andere publieke en private partijen eendrachtig de kar trekken in de strijd tegen ondermijning.

‘Criminelen: KIEK UUT’,  zegt Anton Jansen, manager van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO Oost-Nederland) bij zijn openingsspeech, ‘jullie hebben niets in de Achterhoek te zoeken. Deze regio is een van de mooiste gebieden in Nederland en dat houden we zo.’ PVO Oost-Nederland werkt in het kader van Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB) nauw samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

MPF 0313 1500

De drukbezochte bijeenkomst in IJsboerderij ’t Dommerholt in Borculo werd niet alleen bijgewoond door de gemeenten, maar ook door vertegenwoordigers van het CCV, Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Jagersvereniging, Meld Misdaad Anoniem, Natuurmonumenten, Waterschap Rijn-IJssel, Omgevingsdienst Achterhoek, Bureau Drugszaken, RIEC Oost-Nederland, LTO-Nederland en diverse ondernemers.

Anton Jansen: ‘Op de oppervlakte waarover we bij deze acht gemeenten praten, kunnen we elk paar oren en ogen gebruiken in de strijd tegen ondermijning en criminaliteit in het algemeen.’ Burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst verleende alle eer aan wijkagent Fons Bouwmeister, die in 2017 in samenwerking met Paul van der Weiden van het CCV de aanzet heeft gegeven tot de ontwikkeling van het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB).

 

Publiek-Private Samenwerking

Burgemeester Joost van Oostrum, directeur Patrick van den Brink van het CCV en commissaris van de Koning in Gelderland John Berends benadrukten vervolgens in hun speeches het belang van Publiek-Private Samenwerking om de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen en in dat traject gezamenlijk de kar te trekken. Niet alleen in de Achterhoek, maar in heel Gelderland en daarbuiten. Criminelen kennen ook geen (provinciale) grenzen.

Anton Jansen gaf in zijn afsluitende woorden een duidelijk signaal af: Criminelen, KIEK UUT.

Fotobijschrift: Achterhoekse gemeenten geven gezamenlijk het startsein voor het Keurmerk Veilig Buitengebied. Publieke en private partijen trekken samen de kar. Van links naar rechts: Anton Jansen (manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland), Rob Tanis (politie Oost-Nederland), Marieke Frank (loco-burgemeester Oost-Gelre), Otwin van Dijk (op de voorgrond, burgemeester Oude IJsselstreek), Joop Wikkerink (loco-burgemeester Aalten), Joost van Oostrum (burgemeester Berkelland), John Lucas (hoofdofficier van Justitie, Openbaar Ministerie), Jakob Bartelds (voorzitter LTO Noord), John Berends (commissaris van de Koning Gelderland), Joris Bengevoord (burgemeester Winterswijk), Marianne Besselink (burgemeester Bronckhorst), Mark Boumans (burgemeester Doetinchem) en Patrick van den Brink (directeur Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het CCV)