Controle op grootschalige arbeidsuitbuiting in Gelderland

2 juli 2021

Medewerkers van Apeldoorn, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Voorst hebben samen met Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst in totaal 38 woningen bezocht.

Op basis van eerdere controles en andere signalen hebben de gemeenten gezien dat arbeidsmigranten in bepaalde gevallen slecht worden gehuisvest en behandeld. De gemeenten controleerden uitgebreid om te inventariseren of arbeidsuitbuiting in hun gemeente plaatsvindt.

Huisvesting Arbeidsuitbuiting

Burgemeester Peter de Baat van de gemeente Montferland doet namens de gemeenten verslag van de actie: ‘We kunnen in veel bedrijfstakken niet zonder arbeidsmigranten die veel on- en laaggeschoold werk verrichten. En voor hen is het aantrekkelijk zich in Nederland te verlonen. Ook in onze regio wonen en werken er veel arbeidsmigranten. Wat zij en wij niet willen is dat arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden hier moeten leven, in totale afhankelijkheid van hun werkgever. Daarom is het goed dat niet alleen gecontroleerd is op de woon- en levensomstandigheden, maar ook of zij in het vrije bezit zijn van hun identiteitsbewijzen en bankpassen en of zij voldoende betaald krijgen.’ 

Het algemene beeld van de bevindingen:

  • Op meerdere locaties is gebleken dat de arbeidsmigranten niet beschikten over hun eigen identiteitsbewijzen. Dit kan een signaal zijn dat ze niet vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen;
  • Er zijn arbeidscontracten gesloten in een taal die de personen zelf niet machtig zijn, terwijl het van belang is dat mensen weten wat ze ondertekenen;  
  • Geen huurcontracten aanwezig, waardoor de huurvoorwaarden en de huur onduidelijk zijn;
  • Meer personen in een woning dan toegestaan is;
  • Schrijnende woonomstandigheden, kleine kamers en zelfs op locaties camera’s waarmee live mee gekeken kon worden door de eigenaar. 

Arbeidsmigranten zijn geen tweederangs burgers en hebben net als iedereen in Nederland recht op goede huisvesting, wettelijke betaling en ze moeten kunnen gaan en staan waar ze willen. De overheid controleert daarom of arbeidsmigranten goed gehuisvest zijn, of zij voldoende verdienen en of zij beschikken over hun ID-bewijs. De overheid heeft als taak om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd, dat iedereen gelijke kansen krijgt én dat de leefomgeving veilig is en blijft. Wanneer vermoedens bestaan dat deze zaken in het geding zijn, treedt de overheid hier gezamenlijk tegen op.

De verkregen informatie van deze actie wordt door de deelnemende instanties (gemeenten, politie, Inspectie SZW en de Belastingdienst) beoordeeld voor eventuele vervolgacties. Heeft u informatie over de leef- of werkomstandigheden van arbeidsmigranten? Meld dat dan bij uw gemeente. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van ondermijning. Dit onderwerp is aan bod gekomen tijdens de Online Talkshows KIEK UUT voor de gemeenten in de Achterhoek. De uitzendingen zijn terug te kijken via het Youtube-kanaal van PVO Oost-Nederland.