Controle in buitengebied Oost Gelre

21 november 2021

In het kader van de Publiek-Private Samenwerking voor Veilig Buitengebied hebben begin november negentien ambtenaren van verschillende organisaties controles uitgevoerd in het buitengebied van Oost Gelre.

WhatsApp Image 2021 10 13 at 19.08.52

De opsporingsambtenaren gingen in tweetallen ’s middags en ’s avonds op pad, waarbij werd gelet op ondermijning, illegaal crossen, het dumpen van afval, het dealen van verboden middelen en op stroperij en visserij. Ook keken ze of mensen zich hielden aan de natuur- en milieuwetten, de Visserijwet en de toegangsregels van natuurgebieden.

De actie vond plaats vanuit de activiteiten met betrekking tot Veilig Buitengebied, Oost Gelre heeft recent de eerste ster van dit certificaat gekregen. Naast bekende partners als politie, buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), deden ook boa’s van Natuurmonumenten en de Koninklijke Marechaussee mee aan deze controle van het buitengebied.  

Zichtbaarheid tegen ondermijning

De verschillende deelnemers hebben elkaar door deze actie beter leren kennen. Burgemeester Annette Bronsvoort op de website van Oost Gelre: “Dat is belangrijk voor toekomstige acties. Daardoor weten we elkaar beter te vinden en kunnen we de juiste mensen en organisaties snel inschakelen als dat nodig is. Tijdens deze actie en controles bleek – op wat overtredingen na - dat het buitengebied van Oost Gelre op deze avond veilig was.”

Met deze actie hebben we naast samenwerking ook gewerkt aan zichtbaarheid in de aanpak van ondermijning. Mensen zien dat we actief zijn met controle en handhaving in het buitengebied. We hebben tijdens de actie positieve reacties van inwoners en bedrijven ontvangen. 

Veilig Buitengebied

De controles hebben plaatsgevonden in het kader van Veilig Buitengebied, waarbinnen meerdere partijen samenwerken om te zorgen dat het buitengebied een prettige plek blijft om te wonen, werken en recreëren. Deze controle was de eerste actie onder de vlag van Veilig Buitengebied. De gemeente Oost Gelre heeft recent het certificaat Veilig Buitengebied uitgereikt gekregen (foto). De deelnemende partijen zijn: gemeente Oost Gelre, Omgevingsdienst Achterhoek, politie, provincie Gelderland, Natuurmonumenten en Koninklijke Marechaussee betrokken. De actie werd uitgevoerd onder de vlag van Stichting Groennetwerk en Omgevingsdienst Achterhoek. KIEK UUT!