CBS: Ruim miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime

19 juli 2019

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont aan dat ruim 1,2 miljoen mensen in 2018 slachtoffer zijn geworden van digitale criminaliteit. Uit de cijfers blijkt dat vooral jongeren slachtoffer zijn, circa 8,5 procent. De cijfers zijn afkomstig uit het onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit 2018. Mannen en vrouwen zijn even vaak slachtoffer.

 Vermogensdelicten is de meest voorkomende vorm:

  • oplichting bij een aankoop
  • geld van andersmans rekeningen
  • nepfacturen betalen
  • gijzelsoftware.

Een op de 50 Nederlanders is slachtoffer geweest van hacken: iemand anders heeft ingelogd op een apparaat, het e-mailadres of het Social Media-account van Facebook of Twitter.

De meeste slachtoffers van cybercrime gaan niet naar de politie. De belangrijkste reden is dat men denkt dat het toch niet helpt, het delict niet belangrijk genoeg of dat melden helemaal niet kon. De politie wil aangifte doen wel makkelijker maken, door bijvoorbeeld internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken.

Het volledige rapport Digitale Veiligheid en Criminaliteit 2018 met alle onderzoeksresultaten, ruim 120 pagina’s dik, is te downloaden via de site van het CBS.

Duiven Cybercrime

Cybercrime bedreigt ook veel ondernemers. In samenwerking met NFIR organiseert Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland regelmatig een Cybercrime Alert, waar voorlichting en informatie wordt gegeven over de mogelijke vormen van cybercriminaliteit en hoe zich daartegen te wapenen. Scherpenzeel, Duiven en Zutphen waren onlangs het decor van een Cybercrime Alert.