Campagne 'Vreemd?!' tegen ondermijning

3 oktober 2021

De gemeente Houten heeft een campagne gelanceerd om inwoners bewust te maken van vreemde zaken die in hun omgeving kunnen plaatsen. De naam van de campagne is ‘Vreemd?!’. Het eerste deel (Herken een drugslab) is erop gericht signalen van een mogelijk drugslab in de omgeving te herkennen.

Geurtonnen

Nicole van Berkel is campagneleider van Houten Veilig en een van de initiatiefnemers van ‘Vreemd?!’. “We hopen met de start van deze campagne meer bewustzijn en alertheid te creeren. De hoofdmoot van deze fase van ‘Vreemd?!’ zijn de drie geurtonnen, waarin zich respectievelijk korrels bevinden met de geur van wasmiddel, aceton en anijs, de geuren die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab. Wanneer mensen eenmaal de geuren in de vaten hebben geroken, dan gaan ze die ongetwijfeld herkennen wanneer ze het ergens spontaan opsnuiven, is onze verwachting.”

Sietske Werensteijn is projectleider Ondermijning in de gemeente Houten, zij vult aan: “De actie met de geurtonnen is een ideale manier om met bewoners in contact te komen, zij vormen daarna de oren en ogen in de wijk. Wij hopen dat mensen bij het waarnemen van een vreemde geur zich afvragen of alles wel klopt.” Nicole van Berkel: “In tweede instantie hopen we dan natuurlijk dat mensen ook gaan melden, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem.

Signalen criminele activiteiten

‘Vreemd?!’ is echter meer dan drie geurtonnen met wasmiddel, aceton en anijs. Andere voorbeelden van criminele activiteiten voertuigen die dicht tegen een pand aan worden geparkeerd, nachtelijk bezoek, beplakte ramen of een pand zonder herkenning op de voorgevel. Van deze onderwerpen is ondersteunend campagnemateriaal beschikbaar: een checklist van signalen waarop je moet letten en meer informatie, stickers, bord, banner en posters.

De campagne ‘Vreemd?!’ is door de gemeente Houten ook beschikbaar gesteld voor andere gemeenten en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. De campagne is dusdanig opgezet dat door middel van een eenvoudig stappenplan iedere gemeente zelf invulling kan geven aan ‘Vreemd?!’. Meer informatie is op te vragen bij Nicole van Berkel: nicole.van.berkel@houten.nl.

Vanuit Oost-Nederland maken onderstaande gemeenten gebruik van ‘Vreemd?!’:

  • Berkelland
  • Buren
  • Oost Gelre
  • Putten

De campagne richt zich nu op de Week van de Veiligheid, maar krijgt in het najaar en in 2022 een vervolg.