Campagne Meld Misdaad Anoniem tegen drugslabs in buitengebied Achterhoek

2 september 2020

De drugscriminaliteit heeft de weg naar de Achterhoek gevonden. In dat kader zijn acht gemeenten in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem een campagne tegen drugslabs gestart: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Drugslabs campagnepagina 800 x 450b

Het officiele startschot voor de campagne werd gegeven door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. ‘We zien in Berkelland, net als in de hele Achterhoek, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s. Ook kan het in een kleine gemeenschap lastig zijn een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!’

Meldingen in de Achterhoek

In de politie-eenheid Oost-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 meldingen binnen dankzij Meld Misdaad Anoniem over de productie van synthetische drugs. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van het jaar ervoor. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. We willen voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld. Dat eigenaren door criminelen worden geïntimideerd en uitgebuit.

Waar op letten?

Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar n. Bij de verhuur van een pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken en het zorgt voor activiteit rond een drugslab. Burgemeester Joost van Oostrum hierover: ‘De bewoners van het buitengebied zijn onze ogen en oren. Ik roep hen op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. En dat kan dus ook anoniem. De productie van drugs en dumpingen van afval zorgen namelijk voor levensgevaarlijke situaties in en rondom panden, woonwijken en natuurgebieden.’

Campagne

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met het RIEC Oost-Nederland, Openbaar Ministerie, politie, LTO Noord, Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland en de acht Achterhoekse gemeenten. Deze acht gemeenten zijn in maart 2019 gezamenlijk met als motto #KIEKUUT gestart met het Keurmerk Veilig Buitengebied. De Provincie Gelderland ondersteunt de campagne. Gebruikers en bewoners van het buitengebied worden met flyers, posters en online over de campagne geïnformeerd. Via social media en websites worden video’s en banners verspreid.