Bedrijfspand in Groesbeek gesloten

7 augustus 2020

Burgemeester Slinkman heeft een bedrijfspand in Groesbeek voor een jaar gesloten nadat er een hennepkwekerij is aangetroffen. Het ging om een pand met 842 planten, en allerlei goederen die bestemd waren voor de kweek, zoals koolstoffilters en assimilatielampen.

080720 BergenDal

Daarnaast was er sprake van een illegale stroomaansluiting. Het is onduidelijk om welk pand het gaat.

Opiumwet, artikel 13b

Het is gebruikelijk om panden als deze een tijd te sluiten. De hoop is dat het pand daardoor definitief uit het criminele circuit verdwijnt, en dus ook de aanzuigende werking van een pand als dit op criminele activiteiten. De periode van sluiting kan wisselen, afhankelijk van de situatie. Nu is dus gekozen voor een jaar; een relatief lange periode. Deze beslissing ligt bij de burgemeester, omdat hij verantwoordelijk is voor openbare orde en veiligheid. De burgemeester kan een dergelijke beslissing nemen op basis van de Opiumwet, artikel 13b.

Veiligheidsgevoel

Burgemeester Slinkman licht toe: ”In onze gemeente treden we hard op tegen de productie van en handel in drugs en alle overlastvormen die dat met zich meebrengt. Het veiligheidsgevoel van onze inwoners en de leefbaarheid in wijken en dorpen staan daarbij bij mij voorop. Ik roep onze inwoners op om drugsactiviteiten te blijven melden, zodat we samen onze gemeenschap veilig houden.”

Het pand is tot 30 juli 2021 gesloten, het is strafbaar om toch naar binnen te gaan. Het bijbehorende erf moet leeg blijven in die periode.