Aanhoudingen na onderzoek crimineel vastgoed

27 januari 2021

De politie heeft dinsdag 26 januari dertien panden in Rotterdam, Den Haag en Barendrecht onderzocht waarvan werd vermoed dat ze in gebruik waren door de georganiseerde misdaad.

Vastgoedactie Rotterdam

De invallen werden in gezamenlijkheid uitgevoerd na onderzoek door politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en gemeente Rotterdam. Bij de invallen zijn in totaal vijf mensen aangehouden.

De agenten hebben bij de invallen meerdere spullen meegenomen: 55.000 euro, grondstoffen voor drugs en versnijdingmiddelen, nepmerkkleding, valse identiteitspapieren in beslag, en ook twee geldtelmachines, valse identiteitspapieren, een kleine hoeveelheid drugs en verhuuradministratie. Daarnaast vond de politie zes pgp-telefoons en werden twee auto’s in beslag genomen.

De actie was gericht tegen gehuurde woningen die criminelen gebruiken om wapens, drugs en crimineel geld op te slaan. Vaak is sprake van spookbewoning, waarbij mensen wel in een woning verblijven maar staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Eigenaren hebben daar regelmatig geen weet van omdat de woning via een verhuurmakelaar wordt verhuurd. Bij zeven van de tien doorzochte woningen zijn foutieve inschrijvingen bij de gemeente geconstateerd.

Anonimiteit

Malafide verhuurmakelaars zijn voor criminelen een belangrijke schakel in de bedrijfsvoering: ze nemen contant geld aan, houden geen volledige administratie bij, bieden wel een volledig verhuurpakket aan en inschrijving in de Basisregistratie Personen achten ze niet nodig. Daarnaast is er de garantie van anonimiteit, zodat de crimineel buiten het zicht van de overheid blijft.

Het onderzoek is begonnen na signalen vanuit de gemeente Rotterdam en meldingen van de Financial Intelligence Unit (FIU) over ongebruikelijke transacties. Uit dat onderzoek kwam een verhuurmakelaar in beeld die dertien panden had verhuurd.

Bij de actie zijn vijf personen aangehouden. Een van hen is een voortvluchtige man die in het buitenland gesignaleerd staat. Hij probeerde in Rotterdam buiten beeld te blijven. De verdachten zijn aangehouden op verdenking van onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. In de panden zijn zes pgp-telefoons in beslag genomen. De politie nam ook twee auto’s mee. Bij zeven van de tien doorzochte woningen zijn foutieve inschrijvingen bij de gemeente geconstateerd. De actie heeft informatie opgeleverd voor een vervolgonderzoek, zegt de politie.

In het originele bericht op politie.nl geeft de politie bovendien tips over hoe verhuur aan een crimineel kan worden voorkomen:

  • Controleer bijvoorbeeld de identiteit van de huurder door het legitimatiebewijs op echtheidskenmerken te checken.
  • Vraag om een bewijs van inkomen en controleer dit bij de werkgever.
  • Accepteer geen contante betalingen van de huur.
  • Houd toezicht op de woning, door minimaal vier keer per jaar de woning te controleren.
  • Vraag de huurder ook om een kopie van de inschrijving in de BRP van ieder lid van het huishouden.

Op basis van de Opiumwet, artikel 13b (Wet Damocles) gebruiken burgemeesters steeds vaker hun bevoegdheid panden en woningen op slot te doen wanneer sprake is van een hennepkwekerij of drugslab.

(Fotocopyright: politie.nl)