ABN Amro moet verplicht alle particuliere klanten doorlichten

8 augustus 2019

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat ABN Amro haar 5 miljoen particuliere klanten gaat controleren en daardoor financiƫle criminaliteit onder klanten, waaronder witwassen, beter gaat opsporen. De DNB is van mening dat ABN Amro de klantendossiers niet voldoende op orde heeft, terwijl daarnaast door de bank het risico op financiƫle criminaliteit dat klanten met zich meebrengen niet altijd goed op de juiste waarde wordt geschat.

De kans is aanwezig dat justitie sancties gaat opleggen in de vorm van een waarschuwing of een boete. Kees van Dijkhuizen, topman van ABN Amro vertelde bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de bank in principe precies moet weten als de klanten een rekening bij ANB Amro hebben, wat met het geld wordt gedaan. DNB is ontevreden over de dossiers, ABN Amro moet de dossiers op orde brengen.

Geld witwassen

De bank heeft 114 miljoen euro gereserveerd om de nu opgelegde extra controles te gaan uitvoeren bij de consumententak. ABN Amro heeft eerder al aangekondigd dat het controles bij de private bank en  creditcardmaatschappij ICS zou gaan aanscherpen. De bank heeft al meer dan 1000 medewerkers fulltime op het versterkte toezicht staan, een aantal dat de komende jaren naar verwachting sterk zal toenemen.

Een selectie van de berichtgeving in de landelijke media over het gebrek aan toezicht bij de bank: