Waarom zou je een password manager gebruiken?

Waarom zou je een password manager gebruiken? Dat is de vraag die we in dit filmpje gaan beantwoorden. De uitgeschreven tekst staat onder de video. Laten we eerst beginnen met de vraag: Wat doet een password manager? 

Een password manager helpt u met een aantal zaken rondom het beheren van uw wachtwoorden.

  1. Zo maakt een password manager goede en sterke wachtwoorden. Deze bestaan minimaal uit twaalf karakters en bevatten kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. De lengte van het wachtwoord is de belangrijkste factor voor een goed wachtwoord.
  2. Verder helpt de password manager bij het onthouden van de lange en complexe wachtwoorden. Een password manager slaat het wachtwoord veilig en versleuteld op in de cloud. Het voordeel van in de cloud opgeslagen wachtwoorden is dat u, op elk apparaat waar de password manager is geïnstalleerd, toegang heeft tot uw opgeslagen wachtwoorden.
  3. Daarnaast kan een password manager de gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch invullen op de website of in de applicatie waar u probeert in te loggen.

Naast de drie genoemde functies biedt een password manager nog vele andere voordelen. Zo is het ook een plek om veilig een kopie van uw paspoort, notities, creditcardgegevens of andere soort informatie te bewaren.  

Gescheiden opslagplekken

Voor een bedrijf zijn er nog meer voordelen. Zo kunnen er met een password manager gescheiden opslagplekken worden aangemaakt voor een afdeling of zelfs per medewerker. Iedere medewerker heeft dan zijn eigen set met wachtwoorden en daarnaast kan bijvoorbeeld de afdeling Verkoop niet bij de wachtwoorden van Financiën en vice versa. 

We hebben net de voordelen benoemd van een passwordmanager, maar is het gebruik ervan ook veilig?

Ja, password managers zijn over het algemeen erg veilig! Echter, wij raden wel aan te kijken naar wat gerenommeerde instanties, zoals de Consumentenbond, aanraden. Verderop in de video zullen wij deze lijst met gebruiksvriendelijke en veilige passwordmanagers presenteren. Password managers versleutelen over het algemeen de data zodanig dat de meest krachtige computers de komende duizend jaar het wachtwoord niet kunnen ontsleutelen. Een complexe wiskundige formule die achter de versleuteling van uw wachtwoord zit, waarborgt dit. Hierdoor kunnen ook de mensen die bij een password manager werken, niet uw wachtwoorden achterhalen. 

Welke goede password managers zijn er? 

De volgende gerenommeerde online-password managers raden wij aan: 1Password, Lastpass, Dashlane, & F-Secure KEY.  Apple beschikt over haar eigen password manager. Het voordeel is dat deze al zit inbegrepen bij Apple apparaten en dus niet apart aangeschaft hoeft te worden. Het nadeel van deze variant is dat hij enkel wachtwoorden deelt tussen andere Apple apparaten. Op het moment dat u een apparaat gebruikt dat niet van Apple is kunt u niet  bij de wachtwoorden.

Wil je nog beter beveiligd zijn? Bekijk dan een van onze andere video’s! "

Waarom zou je een password manager gebruiken?" is een video die in opdracht van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland is geproduceerd door Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR)