Hoe maak ik een goede back-up?

 

Hoe maak ik een goede back-up? Dat is de vraag die we in deze video gaan beantwoorden. Hoe je back-up's maakt verschilt sterk per apparaat. We zullen in deze video uitleg geven over hoe je een goede back-up kan maken en, specifiek uitleggen hoe je een back-up maakt van een Windows computer, een Mac, een IPhone en een Android smartphone. 

Wat is een goede back-up?

Een goede back-up bestaat uit het 3-2-1 principe. Dit principe houdt in dat je drie versies van je data hebt. Hiervan zijn er twee op verschillende mediums opgeslagen en op verschillende manieren aangesloten. Daarnaast is er 1 opgeslagen op een andere fysieke locatie of online. Deze regel kan je helaas niet overal toepassen maar voor de meeste computersystemen is het wel mogelijk om een back-up uit te voeren volgens dit principe 

Het 3-2-1 principe is dé manier om redundantie te realiseren. Stopt de ene back-up met werken of raakt deze beschadigd door bijvoorbeeld brand? Dan kan er altijd worden teruggevallen op een van de andere twee en gaat de data niet verloren. 

 Zorg in ieder geval dat er minimaal een keer in de week een back-up wordt gemaakt. Dan is de data die verloren gaat een week oud en blijft de schade redelijk beperkt. Genereert je bedrijf veel administratie en belangrijke data? Denk dan na over een back-up die meerdere malen per week wordt uitgevoerd. Zorg er in ieder geval ook voor dat je de harde schijf of NAS die is verbonden aan je computer eens in de twee maanden te wisselt met het exemplaar op de andere locatie. 

Bij het 3-2-1 principe is het zeer belangrijk dat er wordt gelet op de scheiding van de twee back-ups die op dezelfde locatie aanwezig zijn. Zorg dat één van deze back-up systemen niet actief is verbonden met de draaiende IT omgeving of, zorg dat er correcte segmentatie is op netwerkniveau. Zo voorkom je dat  back-ups worden versleuteld in het geval van een ransomware aanval. Door de goede segmentatie kan de kwaadaardige software de back-up niet bereiken en blijft deze gespaard.  

Naast het principe om back-ups goed uit te voeren is het ook belangrijk om te testen of je back-ups daadwerkelijk  in staat zijn terug te worden gezet zonder  verlies van essentiële data. Test dus regelmatig of  een back-up teruggezet kan worden en ook hoe snel dit kan. Zo ben je altijd voorbereid op de keer dat het er op aan komt.  

Hoe maak ik een back-up van een Windows computer?  

Een back-up maken op Windows is tegenwoordig zeer gemakkelijk.  Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je drie externe harde schijven hebt, dit kan ook in combinatie met een NAS. Het formaat van deze opslagmedia dient wel 2x zo groot te zijn als de data die je gaat back-uppen. Een back-up kun je uitvoeren door links onderin te klikken op het Windows logo en daarna “back-up” te typen. Vervolgens zie je een optie verschijnen waar, “back-up instellingen” staat. Klik daarop en klik daarna op het plusje.  Selecteer dan de harde schijf waar je de back-up op wilt maken en voer de back-up uit. 

 Lukt dit niet? zoek dan op Google naar “back-up maken op Windows”. Een aanrader van ons is de instructie van de consumentenbond. Typ om deze handleiding te vinden op Google het volgende in: “back-up maken Windows consumentenbond”  

Hoe maak ik een back-up van een Mac? 

Het maken en terugzetten van een back-up van Mac is zeer gemakkelijk. Via de applicatie Time Machine kan dit uitgevoerd worden. Deze applicatie staat standaard al geïnstalleerd op de Mac. Ook hier geldt dat je drie externe harde schijven nodig hebt en dit kan ook weer in combinatie met een NAS. Daarnaast dient ook het opslagmedium 2x zo groot te zijn als de data die u gaat back-uppen. 

Hoe je de back-up uitvoert staat uitgebreid uitgelegd op de website van Apple. Zoek op Google naar “back-up uitvoeren Mac”.  Denk ook hier aan het 3-2-1 principe.  

Hoe maak ik een back-up op iPhone(IOS)?  

Een back-up maken voor de iPhone kan maar op twee manieren en is een uitdaging om te laten voldoen aan het 3 2 1 principe. Wel zijn de twee dingen die je kan doen genoeg om de back-up van de data te kunnen waarborgen. Het eerste wat je kan doen is een reservekopie maken op de Icloud. Zorg ook dat je de foto’s en andere belangrijke bestanden hierin aanzet. Op den duur komt deze opslag vol te zitten door de toenemende hoeveelheid bestanden in de back-up.  

Voor een klein bedrag kan er extra opslag bijgekocht worden. Wij adviseren  dat kleine bedrag per maand te betalen om gebruik te maken van de service. Het kwijt raken van belangrijke bestanden is erger dan enkele Euro’s. Zorg ook dat je iCloud is afgeschermd met Twee Staps Authenticatie. Hoe je dat instelt wordt uitgelegd in onze video genaamd: “Hoe Stel Ik Twee Staps Authenticatie In?”. Hoe je reserve kopieën uitvoert en instelt wordt duidelijk uitlegt door Apple. Zoek voor deze uitleg op Google naar “Reserve kopie instellen Iphone”  

Het tweede dat je kan doen is een reserve kopie maken via de computer, dit doormiddel van Itunes. Download Itunes op je computer en sluit de telefoon aan op de computer. Hoe de back-up exact uitgevoerd moet worden kun je vinden door op Google te zoeken naar: “In Itunes reservekopie maken” 

Hoe maak ik een back-up op Android telefoons? 

Hoe je een back-up maakt op je Android telefoon verschilt helaas enorm per ontwikkelaar van de telefoon. Wat je kan doen is online zoeken naar “Hoe maak ik een back-up?" en daar achter de naam van je telefoon en de versie. Bijvoorbeeld “hoe maak ik een back-up van mijn Samsung A50?” .

Wil je nog beter beveiligd zijn? Bekijk dan een van onze andere video’s!

De cybercrime alert video's zijn een co-productie van Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR) en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.