Hoe digitaliseert criminaliteit? 

Hoe digitaliseert criminaliteit? Laten we eerst beginnen met de vraag: welke misdaad digitaliseert? Hedendaags zijn er bijna geen misdaden meer die plaats vinden zonder digitaal component. Van inbrekers die woningen bekijken via Google Street View tot aan de meest geavanceerde en catastrofale hacks. 

De traditionele georganiseerde misdaad is daarentegen hard bezig met digitale componenten toe te voegen aan hun portfolio. De recruitering van de loopjongens en katvangers gaat niet meer via de hoeken van de straat maar via de sociale media, zoals Instagram, Snapchat en Telegram.

Track&trace

Logistiek en Communicatie hebben de grootste sprong gehad. Door middel van digitalisering kan de georganiseerde misdaad op afstand hun zaken aansturen en hun producten live volgen. Dit is mogelijk doormiddel van bakens, een soort verbeterde versie van track&traceVerder vergaren ze, doormiddel van hacken, data voor witwassen. Zo kom het voor dat klantenbestanden van bedrijven worden overgenomen en door de hackers worden hergebruikt als, op papier, legitiem lijkende afnemers.

Naast deze vormen van traditionele criminaliteit die zijn gedigitaliseerd zijn ook de bekende oplichtingstechnieken gedigitaliseerd. Er vinden dagelijks aanvallen plaats waarbij organisaties en particulieren worden opgelicht voor grote of kleine bedragen. Dit gebeurt op veel verschillende manieren maar Phishing is de grootste techniek.  Hoe je Phishing kan voorkomen wordt toegelicht in onze video genaamd: “Wat is phishing en hoe voorkom ik het?" 

Waarom digitaliseert criminaliteit? 

De digitalisering van traditionele criminaliteit heeft niet dezelfde beweegredenen als die van de algemene digitalisering. De volgende voorbeelden schetsen de redenen van digitalisering. De eerste reden is gemak. Het is makkelijker om je zaken op afstand te kunnen aansturen. Daarnaast kan je veel laten gebeuren in weinig handelingen. Zo is verkoop van drugs via het Darkweb een manier om gemakkelijk aan klanten te komen en deze te bedienen. 

De tweede reden is veiligheid en anonimiteit. Je kan op het internet veel beter en sneller anoniem zijn. Misdaden die worden gepleegd via digitale middelen zijn moeilijk terug te koppelen aan fysiek bestaande personen.  

De derde reden is continuïteit. Digitaal ben je minder afhankelijk van derde partijen en is het makkelijker om criminele zaken te blijven uitvoeren. Dit ondanks dat Politie en Justitie hun uiterste best doen om dit tegen te gaan. Hierom is het ook belangrijk om aangifte te doen van cybercrime. De politie heeft veel aan deze informatie en elk klein stukje helpt bij het pakken van de criminelen! 

Dit was de video over hoe criminaliteit digitaliseert. Wil je nog beter beveiligd zijn? Bekijk dan een van onze andere video’s!

De cybercrime alert video's zijn een co-productie van Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR) en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.